Sunday, April 28, 2013

Ar-i-es-pi-i-ci-ti

 Aquella dona va venir directa cap a nosaltres, ens va preguntar si els nens que jugaven a pilota eren els nostres fills i, quan vam contestar que sí, ens va dir que havien de parar de jugar, que marxessin a un altre lloc, que la pilota feia molt soroll. Era una dona de mitjana edat, anglesa, però parlava castellà. Vam dir-li que no enteníem el problema, eren dos nens xutant en una plaça molt gran, i eren les 6 de la tarda. Llavors, tot assenyalant casa seva,  va començar a explicar que no podia descansar. I nosaltres vam contestar que ens estranyava això que deia, perquè els nens no jugaven sota casa seva. Aleshores, la dona va demanar en anglès respect per a ella i les seves veïnes que, grans com ella, amb el soroll de la pilota ni tan sols sentien la televisió.

Fins aquí, la discussió havia seguit de manera civilitzada, amb bones paraules, però ningú no feia un pas enrere. Llavors, cansada de que el seu discurs no tingués efecte en nosaltres, va canviar a l’anglès deixant anar una frase que incloïa la paraula shit. La nostra reacció no es va fer esperar i ella es va quedar sorpresa tot veient que l’havíem entès. Ho va intentar arreglar, però li vam dir que ja no volíem continuar parlant amb ella. Ella va insistir i, tot i que la conversa va passar a fer-se en anglès, a la dona se la veia incòmoda. Li vam anar desmuntant el seu discurs del respect i, al final, la dona va marxar amb la cua entre les cames.

Primera reflexió – No és d’estranyar que la dona es pensés que no l’entendríem si parlava en anglès. Els nostres representants han demostrat un rere l’altre que l’aprenentatge d’aquesta llengua mai s’ha considerat important. Són gent que, en sentir l’Aretha Franklin demanar ar-i-es-pi-i-ci-ti, es creu que està cantant-li a l’horòscop.

Segona reflexió – La senyora que protestava va fer una cosa que és massa habitual: demanar als altres respecte cap a un mateix alhora que un mateix falta al respecte als altres. I és que, el respecte, a més de guanyar-se’l, un també l’ha de mostrar. Just a little bit.

No comments:

Post a Comment